Izložba slika Ane Kolege

U četvrtak,  28. siječnja 2016. u 19 sati zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika ANE KOLEGE u novootvorenom prostoru Galerije EE, Fra Filipa Grabovca 28 u Zagrebu.

Izložbu će otvoriti Milan Bešlić. Press konferencija održat će se s početkom u 18 h.  Izložba je otvorena do 29. veljače 2016.

ČUDESNA SVAKODNEVICA U SLIKARSTVU ANE KOLEGE   

Već je jedan ruski pisac kazao da nema ništa fantastičnijeg od samoga života. Pozivajući se na  ovu  tvrdnju mogli bismo je prispodobiti s riječima slikarice Ane Kolege koja je jednom prigodom izjavila da poticaj svojemu stvaralaštvu nalazi u svakodnevnom životu, u neposrednom okruženju gdje prolaze njezini dani ispunjeni različitim sadržajima, događajima i slučajnim susretima, u običnim prizorima i neobičnim zgodama i njihovom čudesnom ispreplitanju i nepredvidivom prožimanju . „Ponekad“, kako je to sama pojasnila u jednom razgovoru, „u svakodnevnim stvarima: u odnosima, muzici, ljudima, novim prostorima. U svemu onome što me okružuje“.  U ovim slikaričinim riječima nalazimo  smjerokaz kojim nam je krenuti u čitanju njezina djela, dakako, prvenstveno njegova tematskoga ishodišta, dok nam morfološku matricu i likovnu poveznicu valja tražiti u drugom smjeru. Kad ovdje dekodiramo ishodišna mjesta njezina slikarstva u fascinaciji svakodnevne prolaznosti  koja se „odmotava“ poput filmske vrpce pred njezinim začuđenim očima tada podvlačimo tu činjenicu kao jednu (ne i jedinu!) komponentu njezina stvaralaštva. Naime, valja napomenuti da slikarica ne iscrpljuje svoje stvaralačke vrijednosti  izravnim referiranjem na različite motivske predloške  jer  njihovu narativnu sastavnicu ne prepisuje već reciklira osebujnim imaginacijom i slikarskim umijećem u ludičke scene osebujnih likovnih vrijednosti. Isto tako trebamo kazati da slikarstvo Ane Kolege iščitavamo i u kontekstu suvremene hrvatske likovne scene gdje se „ulančava“ na onoj liniji koju su povukli Nives K.K., Švaljek, Radoičić…kao njezin intrigantan prilog i  specifična dionica.  Milan Bešlić

BIOGRAFIJA

ANA KOLEGA rođena je 1975. godine u Zadru gdje završava Srednju kemijsku školu. Godine 1997. diplomirala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer tekstini dizajn. Godine 2002. diplomirala je na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića. Do sada je imala više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu a sudjeluje i na brojnim prestižnim skupnim izložbama i kolonijama u domovini i inozemstvu. Članica je HDLU-a. Pored slikarstva bavi se i pisanjem, ilustracijom,  glazbom i kazalištem a radila je  i kao voditeljica likovnih radionica za djecu i odrasle. Članica je vokalno instrumentalne skupine Ezerki i 7/8 u Zagrebu te Teatra Verdi u Zadru. Živi i stvara u Zadru i Zagrebu.